KÄYTTÖOHJEET    RESEPTIT    VARAAMINEN    VUOKRAEHDOT    VUOKRASOPIMUS     LINKIT     HISTORIA

 
 

Käyttöohje löytyy myös laminoituna varustelaatikosta.

HUOM! Mikäli tykkiä vedetään talvella yleisellä tiellä, niin tykki on pestävä huolellisesti jokaisen siirron jälkeen jotta maantieltä mahdollisesti lentänyt suola ei jää tykkiä ruostuttamaan! (opittu kantapään kautta)

Käyttöohje PDF-tiedostona: soppatykki_manual.pdf

Olemme huolehtineet kaikesta, jotta keittosi onnistuisivat. Tarvikelaatikosta löydät lähes kaiken mitä tykillä ruuan valmistukseen tarvitset. Omasta takaa tarvitset vain lyhyempiä kuin 50 cm halkoja (myös pientä pilkettä), pesuainetta, pesuharja tai "karhunkieli"-sieni sekä pari puhdasta pyyhettä ruokatarvikkeita unohtamatta.

Suomen armeijan soppatykki m/29 mod.

200 litran keittokattila + 2 kpl 40 litran etukattilat

Kytkentä: valittavana 3 erilaista ajoneuvoon kytkentä vaihtoehtoa:

1. normaali henkilö/pakettiauton 50 mm vetokoukkuun sopiva vetokita

 1. 2.kuorma-auton vetokitaan sopiva 50 mm vetosilmukka

 2. 3.traktoriin sopiva 76 mm vetosilmukka


Sähköjärjestelmä: 12v perinteinen 7-napainen pistoke (+ adapteri 13-napaiselle uudemmalle autolle, mahdollisuus vaihtaa myös 24 v. polttimot).


Mitat: pituus 400 cm, leveys 175 cm, korkeus 175 cm, omapaino 470 kg, aisapaino 72 kg (tyhjänä).


Soppatykin hinaaminen

Varmista vetoauton rekisteröintitodistuksesta, että ajoneuvoon kytkettävän jarruttoman perävaunun suurin sallittu massa on vähintään 470 kg tai enemmän. Soppatykki on O1-luokan ajoneuvo (Kevyt perävaunu) joten laillinen hinausnopeus on 100 km/h http://www.trafi.fi/autoilu/auton_kaytto/peravaunut mutta puolustusvoimat on aikanaan sallinut hinauksen vain 60 km/h nopeudella.

Alun perin tykkiä on vedetty kuorma-autolla tai traktorilla, jolloin halot on kuljetettu tykin etuosassa olevassa tavaratilassa ja soppaa on saatettu lämmittää ajon aikana (tällöin tykin kokonaispaino on ollut 850 kg ja aisapaino 100 kg).

Tykki on rekisteröity tieliikennekäyttöön 470 kg kokonaispainolle, joten suosittelemme tykin vetämistä tyhjänä ja halkojen tuonnin toisessa autossa tai vetoautossa. Mikäli tykkiä käytetään yleisötapahtumassa, niin halot voidaan lastata tykin tulipesän ja varustelaatikon väliin siistimmän vaikutelman saamiseksi.

Vaadittu ajokortti

B-kortilla saa kuljettaa korkeintaan 3500 kg painavia henkilö- ja pakettiautoiksi rekisteröityjä ajoneuvoja ja 4250 kg painavia ajoneuvoyhdistelmiä, joiden perävaunun kokonaismassa ei ylitä 750 kg. Eli jos vetoauton kokonaismassa on alle 3500 kg niin saat vetää soppatykkiä B-kortilla.


Vakuutus

Soppatykillä on liikennevakuutus joka korvaa mahdollisesti toiselle osapuolelle aiheutetut vahingot, mutta se ei korvaa soppatykin mahdollista vaurioitumista. Näistä vahingoista olet vuokrasopimuksen mukaan korvausvelvollinen.

Käyttöönotto

1. Valitse soppatykille tasainen käyttöpaikka.

2. Mikäli mahdollista käännä aisa sinne päin mistä tuulee.

3. Laita pyöränkiilat (4 kpl) paikalleen.

4. Irrota perävaunu autosta.

5. Säädä soppatykki suoraan asentoon etutukijalalla.

5. Lukitse aisa mukana tulevalla aisalukolla.

6. Muista irrottaa myös sähköpistoke.

7. Laske takatukijalka alas

8. Tarkista haudutusnesteen määrä.

Haudutusnesteen korkeus mitataan keittimen ollessa kylmänä ja vaakasuorassa. Keittimen kattilan sivussa on haudutusnesteen tarkistustikku. Haudutusnesteen pinnan tulee olla mittatikussa olevien merkkien puolivälissä. Huohotinputken mahdollinen tukkeutuminen on tarkastettava.

9. Keittokattila, etukattilat, mela, sihti ja kauhat on pestävä ennen jokaista käyttöä (varastoinnissa ja kuljetuksessa mahdollisesti saadut epäpuhtaudet) sekä jokaisen käytön jälkeen. Kilpipaja ei pese välineitä vuokrauskertojen välissä eikä siten vastaa niiden puhtaudesta vaan jokaisen käyttäjän tulee pestä välineet ennen käyttöä. Jokaisen käytön jälkeen tuhkat ja tulipesä tyhjennetään sekä savutorvi ja tulipesä nuohotaan.

9. Keittokattilan pienin täyttömäärä on 70 l. (käytännössä 8 sangollista, jolloin nesteen pinta on 16 cm pohjasta mitaten ja 28 cm kansiaukon reunan alalaidasta mitattuna nesteen pintaan) ja suurin 200 l (käytännössä 22,5 sangollista, jolloin nesteen on 34 cm pohjasta mitaten ja 10 cm kansiaukon reunan alalaidasta mitattuna nesteen pintaan).


Keittäminen

 1. 1.Poista savupiipun suojus ja laita jatkopiippu paikalleen.

 2. 2.Keittämisen saa aloittaa vasta kun kaikissa kattiloissa on nestettä.

 3. 3.Vain käsittelemätön puu käy polttoaineeksi. Kyllästetyn, maalatun, naulaisen puun tai kuitulevyn, muovin yms. polttaminen on ehdottomasti kiellettyä. Käytä hyvin pieneksi pilkottuja puita ja lisää niitä aika usein.

 4. 4.Tulipesän vetoa säädetään luukun oikealla puolella olevalla vivulla. Kun vivusta vedetään ulospäin veto pienenee, ja kun vipua painetaan sisäänpäin veto suurenee.

 5. 5.Savupiipussa olevalla ”pellillä” voidaan myös säätää palamista. Pelti on  normaalisti auki, mutta jos vipua käännetään vasemmalle tai oikealle, niin vetoa saadaan pienemmäksi.


Turvallisuus ennen kaikkea

1. Aseta soppatykki tukevasti paikoilleen tasaiselle alustalle.


 1. 2.Tulta ei saa sytyttää ennen kuin kaikissa kattiloissa on vettä.


 1. 3.Huolehdi lasten turvallisuudesta soppatykin läheisyydessä.


 1. 4.Soppatykkiä ei saa tyhjentää ennen kuin tuli uunissa on kokonaan sammunut.


 1. 5.Soppatykkiä ei saa päästää jäätymään!


 1. 6.Muista, että perävaunua vedettäessä 80 km/h on lain sallima maksiminopeus. http://www.trafi.fi/autoilu/auton_kaytto/peravaunut

    Olosuhteet voivat edellyttää hitaampaa nopeutta.Soppatykin puhdistus (etukattiloissa lämmitetty vesi riittää pesemiseen hyvin - huuhtomiseen tarvitset erikseen vettä)


HUOM! Mikäli tykkiä vedetään talvella yleisellä tiellä, niin tykki on pestävä huolellisesti jokaisen siirron jälkeen jotta maantieltä mahdollisesti lentänyt suola ei jää tykkiä ruostuttamaan. 1. 1.Poista ruuantähteet. Mahdolliset pohjaan palaneet raaputa puulastalla.

 2. 2.Pese harjalla/karhunkielellä ja tavallisella astianpesuaineella kaikki kattiloiden sisäpuoliset pinnat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että keittokattilan pohjalle kaadetaan saippualiuosta, jota levitetään ja hangataan keittokattilan joka soppeen kuten ruostumaton kansi ja tykin päällä olevat ruostumattomat teräsosat. Hankauksen jälkeen saippuavesi kerätään kauhalla pois, ja keittokattila huuhdotaan pienissä erissä välillä uutta vettä eri sopukoihin heittämällä ja välillä saippuavettä kauhalla pois keräten niin kauan että pohjalle jäävästä vedestä poistuu saippua. Loppu vesi mitä kauhalla ei saa pois, imeytetään pyyhkeeseen. Etukattilat voi nostaa paikaltaan pois, jolloin pesutapa on sama, mutta ne voidaan kaataa tyhjiksi. Koska kuljetuksen aikaista likaantumista ei voi välttää on syytä pestä ja huuhtoa myös ulkopuoli. Myös letkua voi käyttää lappona tykin tyhjentämiseen.

 3. 3.Puhdistamiseen ei saa käyttää kovaa tai karkeapintaista materiaalia. Likaa ei saa yrittää irrottaa myöskään terävillä esineillä tai metallisella karhunkieli tyyppisellä pesusienellä. Suositeltavin puhdistustapa on Opan Monipuhdistaja http://opamuurikka.fi/index.php/fi/verkkokauppa/muurikka-tuotteet/143/12/muurikka-tarvikkeet/muurikka-puhdistuskivi-monipuhdistaja-detail Jota löytyy ainakin Lappeenrannan Prismasta ja Family-Centerin  Opan myymälästä.

 4. 4.Pese mela, sihti, sangot ja kauhat normaalisti tiskialtaassa. Pesun jälkeen huuhtele, kuivaa ja varmista että kattilat ovat tyhjät sekä kuivat. Pakkaa mela, sihti ja kauhat kuljetuksen aikaisen likaantumisen estämiseksi muovipusseihin kuivina.


Soppatykin kuljetuskuntoon laittaminen

 1. 1.Nuohoa savupiippu

 2. 2.Poista pienet vesisäiliöt ja nuohoa sitä kautta ison kattilan kyljet.

 3. 3.Jynssää pienet säiliöt yltä päältä kiiltäväksi

4. Poista savupiippu ja laita se paikoilleen varustelaatikkoon.


5. Laita puhdistetut ja kuivat varusteet paikoilleen varustelaatikkoon.


6. Poista hiilet ja tuhkat ja hävitä ne asianmukaisesti.


7. Kytke tykki kiinni autoon - muista tarkistaa valojen toimiminen.


8. Nosta tukijalat ylös ja lukitse ne yläasentoon. Huomioi lukitus siten että eivät aukea itsestään.


9. Poista pyöränkiilat ja laita ne varustelaatikkoon.
Irralliset varusteet

1 kpl käyttöohje 5 €

1 kpl vetokidan lukituslaite 25 €


1 kpl savupiippu yläosa 50 €

2 kpl arina 10 €

4 kpl pyöränkiila 5 € / kpl

1 kpl adapteri 10 €

1 kpl hiilikoukku 15 €

1 kpl varoituskolmio 15 €


1 kpl kauha 5 €

1 kpl äyskäri 5 €

1 kpl pieni metallikauha 10 €

1 kpl suuri metallikauha 30 €

1 kpl suuri vispilä 30 €

1 kpl puumela, koivua 20 €

1 kpl puumela, Armeijan oma 20 €

1 kpl mittatikku 20 €

1 kpl sihti 30 €

 


1 kpl kirves 40 €

1 kpl piipun ja tulipesän nuohousvälineet 5 €

3 kpl Abloy munalukko 60 €


1 kpl rengaspoltin, letku + venttiili 60 €

1 kpl kaasutohotin

1 kpl muurikkapannu + tykkiin kiinnitettävä paistojalka

2 kpl ruostumaton teräs apupöydät 50 €/kpl

1 kpl ruostumaton taitettava pöytä 200 €

1 kpl puukko, 5 €


tulossa:

1 kpl kokoontaitettava tuoli

1 kpl litran teräsmitta

1 kpl muovinen litran mitta

1 kpl harja


5,3 kw nestekaasu rengaspolttimen käyttöohje

Yleiset nestekaasun käyttöön liittyvät turvallisuusohjeet:

http://www.tukes.fi/fi/Kuluttajille/Koti-ja-kodin-tekniikka/Nestekaasun-kaytto/


1. pujota rengaspoltin arinan päälle, mutta jätä se mahdollisemman lähelle luukkua

2. kytke liitin pulloon

3. avaa liittimen hana

4. avaa polttimen hanaa vähän

5. sytytä rengaspolttimeen tuli

6. avaa rengaspolttimen hana kokonaan

7. työnnä poltin syvemmälle - niin että hana jää tulipesän ulkopuolelle.


Poltin kuluttaa kaasua 100 g/h. Mikäli kattilat täytetään minimimäärällä hanakylmää vettä 40 + 40 + 80 l niin ulkolämpötilan ollessa +5 °C, niin keittokattilan vesi saavuttaa 90 °C lämpötilan n. 3,5-4 tunnin kuluttua. Maksimitäyttömäärää 40 + 40 + 200 l nestekaasupoltin ei jaksa lämmittää riittävästi, mutta se auttaa ylläpitolämmön pitämisessä.


Huolto

Näitä tietoja vuokraaja ei normaalisti tarvitse, mutta julkaistakoon nekin, jotta kaikki m/29 mod. soppatykin käyttöön tarvittavat tiedot löytyisivät samasta opuksesta.


Varastointi

Kattilat pestään ja kuivataan. Keitin puhdistetaan ulkopuolelta. Varustelaatikko puhdistetaan myös sisäpuolelta. Tuhka ja tulipesä tyhjennetään, savutorvi ja tulipesä nuohotaan.


Koekäyttö

Kukin etukattila täytetään 30 litralla ja keittokattila 100 litralla vettä, minkä jälkeen suoritetaan koekeitto. Keiton aikana on tarkastettava vähintään tunnin välein, että etukattilat ovat täynnä vettä. Koekeitto suoritetaan pitkäaikaisen varastoinnin, perushuollon ja haudutusnesteen vaihdon jälkeen.


Renkaat

Renkaiden ilmanpaineen tarkastus 2 bar


Rasvaus

Jousen tapissa on rasvanippa


M29 Kenttäkeittimen haudenesteen ja tiivisteen vaihtaminen


Kaikki kattilan ruuvit avataan, ja sisäkattila nostetaan pois. Vanha neste poistetaan, ja välitila pestään, huuhdellaan ja kuivataan.

Tiivisteen vaihdon jälkeen sisäkattila nostetaan takaisin, ja uutta haudutusnestettä laitetaan mittatikun merkkien mukaan. Glyseriini säilyy puhtaana pitkään kun keitintä käytetään oikein, ei ylikiehuteta eikä päästetä esim. vettä joukkoon (jolloin väliaine kuohuu yli). Väliaineen määrä on 30-40 litraa.HAUDEKATTILAN IRROTUS JA PUHDISTUS

• Avaa kiinnityspultit. Kattiassa voi olla jopa 40 tuumakierteistä ruuvia, joten irrotus voi olla haasteellista. Nosta sitten kaksoiskattila (keitto -ja haudekattilat yhdessä) pois keittimestä. Irrota sen jälkeen keittokattila haudekattilasta.
• Puhdista molemmat kattilat hyvin pesten ne lämpimällä vedellä ja esim. Fairy-pesuaineella. Tämän jälkeen anna kattiloiden pintojen kuivua tai kuivaa ne.
• Mikäli alkuperäinen kumitiiviste on ehjä, niin jätä se paikalleen.
• Mikäli tiiviste lohkeilee, niin poista se ja asenna uusi tiiviste (lämmönkestävä silikoni tai tiivistemassa esim. Würth Silicon Special 250) laippojen väliin. Nosta keittokattila ensin takaisin haudekattilaan ja nosta sitten tämä kaksoiskattila takaisin paikalleen ja kiinnitä koriin.
• Kiristä laipan mutterit tasaisesti kiinni.


HAUDENESTE
• Kaada uutta haudenestettä (Glyserol 86 %) vaippaan (haudekattilaan) riittävä määrä, mittapuikon ala -ja ylärajojen väliin saakka ( n. 17 l). Haudenesteen määrä saattaa vaihdella voimakkaasti eri keittimien kesken.
• Mikäli mittatikkua ei enää ole, niin käytä esim. 27 cm pitkää rautalankaa. Sopiva määrä tällöin on suurinpiirtein kattilan pystysuoran seinämän alareunan tasolla tai enintään 25
cm mittatikun korkista.
• Koekeitä lopuksi laite. Jos haudenestettä kuohuu ulos laippojen välistä, on kuohumiskohdan viereisiä muttereita kiristettävä.

KIINNITYSPULTIT
• Työssä huomioitavaa: Keittokattilat ovat yksilöllisiä kiinnityspulttien jaotuksessa, joten haudekattilan alapuolella oleva kiinnitysrengas sopii todennäköisesti vain kyseiseen laitteeseen. Soppatykki M29 on valmistettu aikanaan käsityönä kahdessa eri yrityksessä Teuvalla ja Salossa. Tästä syystä sisä- ja ulkokattiloiden tilavuus saattaa vaihdella.


Puhdistuksen jälkeen lisättävän haudenesteen määrä vaihtelee myös voimakkaasti 10-20 litran välillä. Haudekattiloissa on saatettu käyttää aikanaan värttinäöljyä. Nykyään käytettään haudenestettä (Glyserol 86 %, elintarvikelaatu) Näitä kahta nestettä ei saa sekoittaa
keskenään.


Mikäli olet epävarma kumpaa nestettä haudekattilassa on, testaa ottamalla mittatikku pois ja pudota tippa haudenestettä veteen. Värttinäöljy jää veden pinnalle ja haudeneste (Glyserol) sekoittuu veteen.

Teuvan Keitintehtaalta on tilattavissa haudenestettä 5 litran kannuissa. Teuvan.com1.4.2023


Soppatykki.net   kilpipaja (ät) gmail (dot) com

 

Käyttöohjeet